AKP – CHP’nin soyadı ittifakı: 3 seçenek tartışılıyor

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş ile önceki gün yaptığı görüşmede, kadınların soyadlarına ilişkin düzenlemesinin 9. yargı paketinden çıkarılmasını konuştuklarını söyledi. Nazlıaka, “Görüşmede umudumuzu büyüten en önemli haber, soyadı düzenlemesinin 9. yargı paketinden çıkarılacağı bilgisi oldu. Soyadı dayatmasına ilişkin yeniden değerlendirme yapılacak” dedi.

Cumhuriyet’ten Rengin Timoçin’e konuşan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu avukatlarından Esin İzel Uysal “Düzenlemenin çıkarıldığını kesin olarak söyleyemiyoruz. İktidar kanadından açıklama gelmedi. Meclis Genel Kurulu’nda görüşmeler başlayana kadar konunun takipçisi olacağız” ifadelerini kullandı.

Avukat Selin Nakıpoğlu ise “Yeniden değerlendirme yapılsın ve bu hak gasbından vazgeçilsin. Zaten AYM kararına uyulması için aylardır mücadele etmemiz bile trajik bir durum” diye konuştu.

AKP’DE 3 SEÇENEK

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), 9. Yargı paketinde yer alan “kadının soyadı” düzenlemesini yeniden değerlendirme kararı aldı.

Bbc.com’dan Ayşe Sayın’ın haberine göre bu çerçevede, “kadının bekarlık soyadını ancak kocasının soyadıyla birlikte kullanabilmesini” öngören maddenin, 9. Yargı paketinden çıkarılarak, yeni yasama yılına bırakılması gündemde.

Üç farklı seçeneğin tartışıldığı AKP’de, öne çıkan formül ise kadına, istemesi halinde yalnızca bekarlık soyadını kullanma hakkını tanıyacak şekilde değişiklik yapılması yönünde.

Anayasa Mahkemesi, evlenen kadının bekarlık soyadını, ancak eşinin soyadıyla birlikte kullanabilmesine olanak tanıyan Medeni Kanun hükmünü geçen yıl, “eşitlik” ilkesine aykırı bularak iptal etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir