Avrupa Birliği Adalet Divanı kararını duyurdu: Hükûmet ofislerinde dini sembollerin giyilmesi yasaklanabilir

T24 Dış Haberler

Avrupa Birliği Adalet Divanı, AB üye ülkelerinde devlet ofislerinin çalışanlarının başörtüsü gibi dini semboller takmasını yasaklayabileceğine kadar verdi.

Divan, kararda bu tür yasakların yasal çerçevelere uygun ve tüm çalışanlara eşit şekilde uygulanması gerektiğini söyledi. 

Açıklanan kararda “tamamıyla tarafsız yönetim çevresi” sağlamak için hükümetlerin bu yönde karar verebileceği ifade edildi. 

AB Adalet Divanı, “Böyle bir kural, genel ve ayrım gözetmeksizin o idarenin tüm personeline uygulanırsa ve kesinlikle gerekli olanla sınırlıysa, ayrımcı değildir.” ifadelerini kullandı. 

Belçika’nın doğusundaki Ans Belediyesi’nde çalışan bir Müslüman kadın, başörtüsüyle çalışmasına izin verilmemesinin ardından yerel mahkemeye başvurmuştu.

Belediye, kısa süre sonra işe alım maddelerini güncelleyerek tüm çalışanların “tarafsızlık sergilemesi gerektiğini” belirtti. 

Mahkeme, dini kanaate ilişkin açık işaretlerin yasaklanmasına rağmen, şikayetçi tarafından çekilen birkaç fotoğrafın “çok açık olmayan dini uygulamalara hoşgörü gösterildiğinin” açıkça ortaya koyduğunu kaydetti.

Kadının avukatı, The Guardian’a yaptığı açıklamada bunlara örnek olarak haç şeklinde küpeleri ve Noel partilerini gösterdiklerini ifade etti. 

Yerel mahkeme, uygulamanın ayrımcı olup olmadığını tespit etmesi için AB’ye başvurmuştu. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir