Geleceğin şefleri MEB Gastrofest’te yarıştı! ‘İstanbul’da ilk projemizde hayata geçirmiş olacağız’

Türkiye’nin 81 ilinden lise öğrencilerinin ekip olarak katıldığı Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışması’nın (MEB Gastrofest) Türkiye finali İSOV Dinçkök Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde yapıldı. 28 farklı şehirden İstanbul’a gelen 30 ekip finale kalmak için mücadele etti. Öğrenciler, en lezzetli yiyecekleri hazırlamak için zamanla yarıştılar. Yarışma süresinin tamamlanmasıyla birlikte hazırlanan sunum tabakları jüri üyeleri tarafından değerlendirildi. Jüri değerlendirmesinin ardından tabaklar tanıtım masalarına alınarak katılımcıların beğenisine sunuldu. Adana’dan gelen Nezihe Yalvaç Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ekibi 3’üncü olurken Edirne Dr. Sadık Ahmet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri 2’nci oldu. Yarışmanın Türkiye şampiyonu ise Siirt Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ekibi oldu.

“GASTRONOMİ ÜZERİNE ODAKLANMIŞ BİR MESLEK LİSESİ İÇİN ÇALIŞMA BAŞLATTIK”

Yarışmanın ödül törenine Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, bakanlık görevlileri, yarışmanın tertip heyeti, öğretmenler, öğrenciler ve aileleri katıldı. Törende konuşan Bakan Tekin, “İçinde yaşadığımız dönemde genler arasında özellikle gastronomiye ve mutfak sanatlarına yönelen bir ilginin farkındayız. Bunun sebepleri üzerine konuşabiliriz ama özellikle televizyonlara popüler hale gelen mutfak sanatlarıyla ilgili yarışmaların gençler arasında bu konuda cesareti, arzuyu ve isteği artırdığını tahmin ediyorum. Biz de bu isteğe, heyecana ortak olmak için yaklaşık 5-6 aydır bir proje üzerinde çalışıyoruz. O da meslek liseleri içerisinde tematik hale getirmek için çalıştığımız, daha önce 2014 yılında başlattığımız projeyi 5-6 ay önce gastronomi üzerine odaklanmış bir meslek lisesi inşa etmek veya bunu kurmak üzere bir çalışma başlattık” diye konuştu.

“İSTANBUL’DA BOĞAZA NAZIR GÜZEL BİR MEKANDA İLK PROJEMİZİ HAYATA GEÇİRMİŞ OLACAĞIZ”

Tekin, “Arzu ettiğimiz proje türü; mutfak sanatları ve gastronomi üzerine uzmanlaşan, annelerinin reçeteleriyle yemek yapabilen, dünyadaki bu konudaki gelişmeleri izleyerek sanatını gerçekleştiren ve ürettiği ürünü pazarlama konusunda uzman genç arkadaşlar yetiştirmeyi arzu ediyoruz. Bu çalışmayı planlarken şöyle planlıyoruz; meslek lisemiz ve bu meslek lisemizin önünde, bu alanda uzmanlaşan, hem pişirme, hem de bunun pazarlamasını yapabilme konusunda uzmanlaşan bir meslek lisesi ve önünde de bütün bu ürünleri paylaşabildiği, herkesin de rahatlıkla misafirini götürebileceği bir hizmet alanı oluşturmak istiyoruz. Bu anlamda da İstanbul’da ilk projemizde bir aksilik olmazsa yeni eğitim öğretim yılında boğaza nazır güzel bir mekanda inşallah hayata geçirmiş olacağız” ifadelerini kullandı.

“TÜRK MUTFAĞI UNUTULMAYACAK”

Yarışanın Jüri Başkanı Emrah Köksal Sezgin, “Bugün Türkiye şampiyonasındayız, finalindeyiz artık. 407 okulumuz toplamda yarışmaya katıldı. Bugün buraya katılmaya hak kazana 30 okulumuzla beraberdik. 29 ayrı bölgede yarışma yaptık. Bugün en büyük finaliydi. Türk mutfak kültürünü yaşatmak bizim için en büyük misyonlardan birisi. Bu misyona atılmış en önemli imzalardan birisi de bu. Çocuklarımız harikalar yarattılar. Önümüzdeki sene uluslararası yapmak gibi bir hedefimiz ve planımız var. İnşallah her sene büyüyerek, gelişerek devam edeceğiz. Türk mutfağı unutulmayacak. Bu reçeteler yaşamaya, öğrencilerimiz, okullarımız, hocalarımız sayesinde devam edecek” şeklinde konuştu.

“AMACIMIZ, YÖREMİZDEKİ DAMAK TADINI BURADA TANITMAK”

Yarışmaya Bingöl’den katılan öğrencilerin danışman öğretmeni Veysel Dursun ise, “Bingöl’den geldik. Amacımız zaten yöremizdeki damak tadının ve yöremizdeki yemek kültürünü burada tanıtmak, en güzel şekilde yansıtmak. Zaten Bitlis’teki bölge yarışmasında birinci olduk, buraya gelmeye hak kazandık. Ürünlerimiz damak tadı olarak iddialı olduğu için buraya taşıdı bizi. Bu yarışmada amacımız, kızlarımız kendi hakim oldukları yemek kültürünü öğrendikleri bilgi ve eğitimle birleştirip yansıtmak ve buralara taşımak” dedi. Yarışmada Türkiye birincisi olan ekip üyesi Yüsra Görhan da, “Biz buraya gelmek için çok çaba sarf ettik, istediğimizi de aldık. Çok mutluyum gerçekten, diğer arkadaşları da tebrik ediyorum. Öncelikle hocalarımı sonra da arkadaşlarımı tebrik ediyorum. Çorba olarak ‘Pırtıke Çorbası’ yaptık. Ana yemekte perde pilav, tatlıda da varak kek yaptık” şeklinde konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir