New York Belediye Başkanı Eric Adams hakkında yürütülen soruşturmada, yardımcısı Abbasova’nın Türkiye’ye ücretsiz uçtuğu belirlendi.

Resmi kayıtlara göre, kampanyasının Türkiye ile bağlarına yönelik federal bir soruşturma kapsamında evi basılan Belediye Başkanı Adams’ın yardımcısı Rana Abbasova, resmi hükümet görevleri kapsamında Türkiye’ye ücretsiz uçtu.

GYODER’İN KONFERANSINA KATILDI

Amerikan basınında yer alan habere göre, Ekim 2022’de gerçekleşen gezi Adams’ın o zamanki özel kalemi Frank Carone ve şehrin Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Üyesi Ed Mermelstein ile birlikte, Türk emlak ticaret grubu GYODER’in ev sahipliği yaptığı bir konferansa katılmak üzere İstanbul’a seyahat etmeyi içeriyordu. Şu anda federal soruşturmacılarla işbirliği yapan Abbasova, o dönemde yönetimin uluslararası ilişkiler “protokol direktörü” olarak görev yapıyordu. Carone ve Mermelstein ile Türkiye’ye yaptığı seyahat daha önce bildirilmemişti.

KAMUOYU YAKINDAN TAKİP EDİYOR

Adams’ın kampanyasının Türkiye ile bağlarına ilişkin soruşturma, geçen Kasım ayında FBI’ın Abbasova, Adams’ın kampanyasına en çok bağış sağlayanlardan Brianna Suggs ve eski Türk Hava Yolları yöneticisi Cenk Öcal’ın evlerine baskın düzenlemesiyle kamuoyunun gündemine geldi.

FBI ajanları, 2021 kampanyası sırasında Adams için para toplayan Belediye Başkanı Adams’ın kampanya danışmanı Brianna Suggs’ın Brooklyn’deki evine baskın düzenledi.
Bu baskınlardan bu yana federaller Adams’ın elektronik cihazlarına el koydu ve FBI ajanları, belediye başkanının Türk Hava Yolları’ndan aldığı ücretsiz yükseltmeler üzerinde yoğunlaştı; bu haber ilk kez The New York Times tarafından bildirildi . Adams, soruşturma kapsamında herhangi bir suçla suçlanmadı.

“SEYAHAT VE KONAKLAMA MASRAFLARIMI KARŞILADILAR”

Abbasova’nın şehrin Çıkar Çatışmaları Kurulu’na sunduğu 2022 mali açıklama formuna göre GYODER, Ekim 2022 gezisinde “seyahat ve konaklama masraflarını” karşıladı.

İddiaya göre geçen perşembe günü Adams’ın eski özel kalemi Frank Carone, Abbasova’nın Türkçe konuştuğunu belirterek, Türkiye seyahatleriyle ilgili “Her zaman olduğu gibi lojistiği yönetmede harika bir iş çıkardı” dedi. Belediye başkanı Adams, Carone veya Mermelstein ile birlikte İstanbul’a gitmedi ama sanal ortamda göründü ve Politico’nun haberine göre Büyük Elma’ya yatırım yapmanın olumlu yanlarını övdü.

Carone ise konferansta konuşma yaptı. Konuşmasında “Belediye başkanının Türkiye ülkesine, Türk halkına büyük sevgisi var. Aslında buraya yedi kez geldi ve kültürle, insanlarla derin bir bağı var ve bunu her zaman söylüyor” dedi.

“RESMİ BİLDİRİM YAPMADILAR” İDDİASI

Abbasova gibi Mermelstein da yolculuk için 1.000 ile 4.999 dolar arasında seyahat masraflarının olduğunu bildirdi. Carone, COIB formlarında seyahatle ilgili herhangi bir seyahat masrafı bildirmedi ve Politico’ya yurt dışı seyahatlerinde genellikle kendi masraflarını ödediğini söyledi.
Abbasova’nın avukatı Rachel Maimin yorum yapmaktan kaçındı.

“MESAJLARI SİLİN UYARISI YAPTI”

Daily News’ın iddiasına göre, gazeteye konuşan soruşturmaya yakın bir kaynak, New Jersey’deki evine yapılan baskının hemen ardından Abbasova’nın meslektaşlarına mesaj alışverişlerini “silmelerini” söylediği de iddia etti. Bunu öğrendikten sonra Adams’ın kişisel avukatı Boyd Johnson, adı belirtilmeyen bir kişinin “uygunsuz davrandığını” ve “davranışın derhal ve proaktif olarak soruşturmacılara bildirildiğini” söyledi. Johnson’ın bu sözlerinde Abbasova’dan bahsettiği ileri sürüldü.

Abbasova şehirdeki işinden ücretsiz izinli olmaya devam ediyor.Kendisinin, Mermelstein ve Carone’un Türkiye’ye hangi havayollarıyla seyahat ettiği hâlâ bir sır.

HANGİ HAVAYOLU İLE UÇTUĞUNU HATIRLAMADI

Frank Carone ise yaptığı açıklamada, öncelikli olarak Delta Havayolları’nı kullandığını ancak GYODER gezisinde kullanıp kullanmadığını hatırlamadığını söyledi. Türkiye’ye kendi başına uçtuğunu ve orada hangi havayolunu aldığını belirlemek için kayıtlarını kontrol ettiğini söyledi. Belediye başkanının sözcüsü Kayla Mamelak, Mermelstein ve Abbasova’nın hangi havayolunu kullandığı veya ikisinin birlikte seyahat edip etmediği hakkındaki doğrudan soruları yanıtlamayı reddetti.

Başkanın sözcüsü Mamelak ise “Uluslararası bir konferansa yapılan bu gezi, çıkar çatışması yasasına uygun olarak onaylandı ve kamuya açık belgelerde gerektiği gibi rapor edildi. Gezi, ekibimize uygun fiyatlı konut işini tartışma, diplomatik ilişkiler geliştirme ve şehrin küresel konumunu iyileştirme fırsatı verdi” dedi.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir