Sıra dışı keşif: Yıldızların sesi çözüldü

Yıldızların Titreşimlerinden Yeni Bilgiler Elde Edildi

Avustralya’daki New South Wales Üniversitesi’nden (UNSW) araştırmacılar, yıldızların gökyüzünde adeta bir enstrüman gibi titreştiğini keşfettiler. Yapılan araştırmaya göre, yıldızların titreşimleri, onların yaşı, kütlesi ve evrimsel durumu hakkında ipuçları sağlıyor.

NASA’nın Kepler K2 göreviyle elde edilen veriler sayesinde, 4 milyar yaşındaki 27 yıldızdan oluşan M67 yıldız kümesi detaylı bir şekilde incelendi. Bu araştırma, yıldızların iç yapısını anlamaya yönelik yapılan en kapsamlı analizlerden biri olarak dikkat çekiyor.

Araştırmacılar, yıldızların yaydığı frekansları inceleyerek her bir yıldızın iç yapısını, sıcaklığını ve yaşını belirlediler. UNSW Fizik Fakültesi’nden Dr. Claudia Reyes liderliğinde yürütülen çalışmada, yıldızların farklı frekanslarda titreşimler gösterdiği ve bu titreşimlerin yıldızın yaşını ortaya koyduğu bulundu.

UNSW’den Prof. Dennis Stello, yapılan çalışmanın yıldızların iç yapısı hakkında daha güvenilir modeller oluşturulmasına yardımcı olabileceğini belirtti.

Dr. Reyes ise, bu frekanslardaki özel imzaların keşfedilmesinin beklenmedik bir bulgu olduğunu vurgulayarak, “Artık geçmişte toplanan yıldız verilerini inceleyerek bu özel imzaları arayabileceğiz. Yani aslında yıldızları dinlemeye devam edeceğiz,” şeklinde konuştu.

Related Posts

Güneş ışığından elektriğe öncü proje! Otoyollar elektrik üretiyor

Normandiya bölgesindeki Tourouvre-au-Perche kasabasında hayata geçirilen dünyanın ilk güneş enerjili otoyolu, 2880 adet güneş paneliyle donatılmış 1 kilometrelik bir yol olarak dikkat çekti. Bu yenilikçi proje, hem çevre dostu enerji üretimini …

Yapay zeka dünyanın ilk trilyonerini ortaya çıkarabilir!

Ünlü yatırımcılar yapay zeka teknolojisininin dünyanın ilk trilyonerini ortaya çıkarabileceğini düşünüyor. Üstelik bu kişi bilinen biri değil, sıfırdan başlayan biri bile olabilir.

Microsoft’tan kritik uyarı: “Hemen güncelleyin”

Microsoft’un güvenlik, performans ve kararlılık açısından en güçlü işletim sistemi olarak lanse ettiği Windows 11, sonunda Windows 10 ile pazar payında başa baş geldi. Statcounter’ın Haziran sonu verilerine göre, her iki sistemin kullanımı arasında …

Bilim insanlarının izlediği bu dört asteroitin Dünya’ya çarpma olasılığı var mı?

Asteroitleri muhtemelen sadece bilimkurgu filmi izlerken veya haberlerde Dünya’ya çarpabileceği söylendiğinde düşünüyoruz. Ancak bazı kurum ve gözlemevlerinin onları sürekli izlemesinin bir nedeni var.

40 yıllık efsane tarih oluyor: Windows, Mavi Ekran’a veda ediyor

Windows bilgisayarlarımız ile özdeşleşen ve önemli hatalarda karşımıza çıkan Mavi Ekran Hatası, yeni dönemde yerini Siyah Ekran Hatası’na bırakıyor.

Google’dan çığır açan teknoloji: Robotlar artık bağlantısız özgür!

Yapay zeka teknolojilerinin gelişimi robotların yeteneklerini de doğrudan etkiliyor. Robotlara yönelik yapay zeka modelini mart ayında duyuran teknoloji devi Google, birçok robot üreticisiyle ortak çalışma yürütüyor. Google’ın yapay zeka …