Sularda ‘vibrio’ uyarısı: ‘İçme ve kullanma suyu standartlara uygun olmalı’

Marmara, Ege ve Akdeniz’in sularında geçtiğimiz günlerde kolera hastalığına neden olabilecek vibrio bakterisi tespit edildi. Vibrio özellikle tehlikeli olan “kolera” bakterisinin alt türü olarak da biliniyor. Bu bakteriler organizmaya girdiğinde ağır ishal ve kritik derecede susuzluk ile seyreden koleraya neden olabilir.

Bakterinin belirlenmesi üzerine açıklama yapan Sağlık Bakanlığı, “Vibrio kaynaklı herhangi bir hastalık vakası tespit edilmediğini” duyurdu.

‘SU KESİNTİLERİ RİSK YARATIR’

Halk sağlığı uzmanı Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, olası bir salgına neden olabilecek vibrio bakterisini ve alınması gereken önlemleri Cumhuriyet’e değerlendirdi.

Hastalıktan korunmanın en etkili çözümünün hijyen kurallarına uymak olduğuna dikkat çeken Hamzaoğlu, “Hastalığın en önemli belirtisi aşırı sulu miktardaki ishal. Hastalık kısa bir süre sonra yataktan kalkamayacak şekilde vücuttan su kaybına, ishal nedeniyle neden oluyor. O yüzden hızlıca tedavi edilmesi gerekir. Tedavi edilebilir bir hastalık. Ancak esas mesele tabii ki önlenebilir bir hastalık olması” dedi.

Hem içme suyu hem de kullanma sularının temiz olması gerektiğine işaret eden Hamzaoğlu, barajların doluluk oranlarının azalması ile olası susuzluk ihtimalinin de tehlike oluşturabileceğini söyledi. Hamzaoğlu, “Yazın sıcağında susuzluk olduğunda, su kesintileri yoğun olduğunda, hijyen kurallarına uyulamadığında, örneğin tuvaletlerden sonra elin yıkanmaması, yemeklere oturmadan önce, herhangi bir şey atıştırmadan önce ellerin yıkanmaması gibi durumlar hastalığın yaygınlaşmasına neden olabiliyor” diye konuştu.

‘GIDA YOLUYLA BULAŞIYOR’

Gıda yoluyla da hastalığın bulaştığına değinen Hamzaoğlu, “Özellikle gıda tüketimi süreçlerinde güvenilir günlük gıdaların tüketilmesi kıymetli. Güvenilir yerlerden alınması, kapalı gıdaların tercih edilmesi, beklemiş gıdalardan uzak durulması ve hazırlanma süreçlerinin tabii ki önemi var. Yemeğin hijyen kurallarına uygun bir şekilde temiz ortamlarda hazırlanması da önemli. Bir kişinin kolera olup bir gıda hazırlama bölümünde olması o gıdanın dağıldığı her yere o hastalığın yayılabilme riskini oluşturuyor” dedi.

Related Posts

‘Şiddete zemin hazırlıyor’ uyarısı: Kıskançlığı asla normalleştirmeyin

Kıskançlık, birçok kişi için aşkın doğal bir parçası olarak görülüyor. Ancak bu duygu kontrolden çıktığında, ilişkilerde yıkıcı sonuçlar doğurabiliyor. Son dönemde yapılan araştırmalar, patolojik kıskançlık olarak adlandırılan bu durumun, şiddet olaylarından ayrılık sebeplerine kadar birçok olumsuzluğu tetiklediğini ortaya koyuyor.

36 yıllık veriler kahramanlıkla gelen bedeli gözler önüne serdi

Bazı meslekler, doğaları gereği yalnızca fiziksel zorluklarla değil, uzun vadeli sağlık riskleriyle de birlikte geliyor. 36 yıl boyunca toplanan verileri inceleyen kapsamlı bir araştırma, dış etkenlere yoğun biçimde maruz kalan ve her gün hayat kurtarmak için görev başında olan kahramanların, özellikle bazı kanser türlerine karşı ciddi şekilde savunmasız olduğunu ortaya koydu.

DSÖ’den “büyük salgın” uyarısı: Chikungunya virüsü hızla yayılıyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), sivrisinekler aracılığıyla bulaşan chikungunya virüsüne karşı uyararak, dünya genelinde büyük bir salgın yaşanabileceğini belirtti.

Doğrama tahtaları büyük tehlike saçıyor: Bu görüntüyü görürseniz hemen evden uzaklaştırın

Uzmanlar, mutfakların vazgeçilmezi olan doğrama tahtalarının kullanımında dikkatli olunması gerektiği konusunda uyarıda bulundu. Özellikle bu görüntüde olan doğrama tahtalarının, gıda güvenliği açısından ciddi riskler taşıyabileceğine dikkat çekildi.

Karpuzda bakteri tehlikesi

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte besin zehirlenmeleri vakalarında artış gözleniyor. Uzmanlar, hayvansal gıdaların yanı sıra meyve ve sebzelerin de zehirlenmeye yol açabileceğine dikkat çekiyor.

Yeni araştırma: İnternetten satılan zayıflama ilaçlarında sağlığa zararlı “sibutramin” tespit edildi

Yeni araştırma: İnternetten satılan zayıflama ilaçlarında sağlığa zararlı “sibutramin” tespit edildi