Tavuk ve yumurtada doğru bilinen yanlışlar: Tavuklar neden 42 günde büyüyor?

Tavuk Eti ve Yumurtası Hakkında Merak Edilenler

Son zamanlarda tüketimi hızla artan tavuk eti ve yumurtalarıyla ilgili bazı iddialar, insanlar arasında karışıklığa neden olabiliyor. Hormon kullanımı, GDO’lu yemlerin etkisi, pişme süresi, yumurta rengi ve içeriği gibi konular hakkında bilgi veren Doç. Dr. Canan Kop Bozbay, toplum sağlığını korumak adına doğru bilgiye ulaşmanın önemine vurgu yaptı.

“Hormon Kullanımı Yasak ve Teknik Olarak Mümkün Değil”

Hormon kullanımı iddialarının bilimsel bir dayanağı olmadığını belirten Bozbay, Türkiye’de tavuklara hormon verilmesinin hem yasal olarak yasak olduğunu hem de teknik olarak mümkün olmadığını açıkladı. Hormonların etkili olabilmesi için günlük olarak enjekte edilmesi gerektiğini ve bu durumun pratikte uygulanamayacağını aktaran Bozbay, ayrıca hormonlu yem kullanımının da etkisiz olduğunu belirtti.

Antibiyotikler ve GDO’lu Yemler

Antibiyotiklerin tavuklarda büyütme amacıyla kullanımının yasak olduğunu vurgulayan Bozbay, bu ilaçların sadece tedavi amacıyla veteriner hekim kontrolünde kullanılabileceğini söyledi. GDO’lu yemlerin tavuklar için sağlık açısından risk oluşturmadığını belirten Bozbay, dünya genelinde bu tür yemlerin insan sağlığı için risk oluşturmadığını açıkça ifade eden kuruluşların bulunduğunu dile getirdi.

Tavuklar Neden Hızlı Büyür?

Bilimsel ıslah ve yetiştiricilik uygulamalarının sonucu olarak tavukların hızlı büyüdüğünü söyleyen Bozbay, genetik seçilimin ve bilimsel yöntemlerin tavukların hızlı büyümesine olanak sağladığını ifade etti. Çevresel koşulların da bu süreçte önemli olduğunu belirten Bozbay, tavukların hızlı büyümesinin doğal bir sonuç olduğunu açıkladı.

Yumurtalar ve Besin Değeri

Yumurta kabuğunun renginin besin değeri üzerinde bir etkisinin olmadığını belirten Bozbay, kabuk renginin genetik faktörlere bağlı olduğunu ve yumurta sarısının renginin yem içeriğine göre değişebileceğini söyledi. Tazeliği gösteren beyaz ipliksi yapının zararlı olmadığını belirten Bozbay, yumurtalardaki renk ve yapı değişimlerinin doğal olduğunu vurguladı.

Organik Yumurtalar

Organik veya serbest gezen tavukların yumurtalarının besin değeri konusunda farklılık olduğuna değinen Bozbay, bazı besin öğelerinde değişiklikler olsa da temel protein ve enerji değerleri açısından büyük farklılık olmadığını belirtti. Besin kalitesine karar verme sürecinde, tüketici tercihlerinin önemli olduğunu söyleyen Bozbay, organik ve serbest gezen tavuk ürünlerinin tercihe bağlı olduğunu dile getirdi.

Related Posts

Yeni araştırma: İnternetten satılan zayıflama ilaçlarında sağlığa zararlı “sibutramin” tespit edildi

Yeni araştırma: İnternetten satılan zayıflama ilaçlarında sağlığa zararlı “sibutramin” tespit edildi

Rüya Görmek Ruhu Dinlendirir

Rüya görmek ruhu dinlendirir! Rüya herkes için farklı bir anlama gelirken uzmanlar uykunun bedeni, rüyanın ise ruhu dinlendirdiğini söyledi. 

Acil sağlıkta yeni dönem

Acil sağlık hizmetlerinde kapsamlı değişiklikler yapıldı. Ambulansların görev tanımları, personel eğitimi, yetkilendirme ve teknik donanım güncellendi. Ambulans personeli, Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği eğitimleri tamamlamak zorunda. Ayrıca …

Diyetisyen Kahraman: Karpuzu peynirle tüketerek kan şekerini dengelemek mümkün

Diyetisyen Kahraman: Karpuzu peynirle tüketerek kan şekerini dengelemek mümkün

HPV aşısı nedir? HPV aşısı kimlere yapılır? HPV aşısı ne zaman ücretsiz olacak?

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, HPV aşısının ücretsiz olarak uygulanmaya başlanacağını açıkladı. HPV aşısı nedir? HPV aşısı kimlere yapılır? HPV aşısı ne zaman ücretsiz olacak?

Sağlık Bakanı Memişoğlu’ndan KKKA ve HPV aşısı açıklaması

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, “HPV (Human Papilloma Virüs) aşısını, 2025 sonu itibarıyla insanlarımıza ücretsiz, özellikle 13 yaşındaki çocuklarımıza ulaştıracağız.” dedi.